×

Type producten

Winkelmandje

FORGOT YOUR DETAILS?

Reiki Leefregels

Reiki wordt vaak een genezingsproces genoemd, maar we zouden ons moeten afvragen wat is 'genezen' eigenlijk en genezen we met Reiki? Betekent 'helen' alleen fysiek genezen, of vooral dat we ons hart/geest helen.

Wanneer we de Weg van Boeddha bewandelen, worden de leefregels niet gezien als regels, maar als een manier om zelf te manifesteren als Boeddha. In ons dagelijks leven moeten we steeds weer terugkeren naar de leefregels. Deze inspanning is erg belangrijk. Het is de moeite van het gewoon naar voren lopen, stap voor stap.

(Dainin Katagiri).
(citaat uit: Het Hart van Reiki door Frans Stiene).

Leefregels volgens Mikao Usui

01

Alleen vandaag (Maak je vandaag geen zorgen)

Kyo dake wa = (Japanse versie) Uitspreken als K(i)joe daakewa
02

Wees niet boos (Roep vandaag geen woede of boosheid op)

Ikaru-na = Japanse versie Uitspreken als Iekároena
03

Wees onbezorgd (Eer je vader, moeder, leermeesters en ouderen)

Shinpai suna = Japanse versie Uitspreken als Sjienpàj soena
04

Wees dankbaar (Verdien je brood op een eerlijke manier)

Kansha shite = Japanse versie Uitspreken als Kànsjastee
05

Doe je plicht (toon dankbaarheid aan alles wat leeft)

Gyoohage me = Japanse versie Uitspreken als  Ieoo haagemi 

Meer over leefregels

Het is volgens Arjava Petter (Schrijver van het boek ‘dit is Reiki’) de bedoeling dat bovenstaande regels van Mikao Usui zowel ’s morgens als ’s avonds 3x achter elkaar hardop uitgesproken worden, terwijl je in de Gassho‐houding (Namastehouding) zit of staat.

Als je de leefregels leest, weet dan altijd precies op welk punt je staat? Weet je waaraan nog gewerkt moet worden en zie je de manier waarop je jezelf ontwikkelt? Kijk eens in de spiegel en vraag je af, leef ik naar de regels, pas ik ze toe en in hoeverre zijn ze in mijn systeem geïntegreerd.

Laten we de leefregels eens nader bekijken en proberen deze te begrijpen zoals Usui sensei dat zou hebben bedoeld. Als we alle leefregels bekijken en teruggaan naar de oorspronkelijke betekenis door de kanji te “vertalen” dan zien we dat de leefregels eigenlijk steeds terug verwijzen naar het hart en de ziel. We keren terug naar onze ware ik.

Reiki wordt vaak een genezingsproces genoemd, maar we zouden ons moeten afvragen wat is 'genezen' eigenlijk en genezen we met Reiki? Betekent 'helen' alleen fysiek genezen, of vooral dat we ons hart/geest helen.

Usui sensei reikte ons de leefregels aan, die centraal staan in het reiki‐systeem en ook naar dit soort genezing verwijzen. Onderstaande versie van de leefregels staat op de gedenksteen van Usui sensei, vertalingen van de leefregels kom je in verschillende boeken tegen ook o.a. in de handboeken van Hiroshi Doi:

Alleen voor vandaag
Wees niet boos
Maak je geen zorgen
Wees dankbaar
Doe wat je bedoeld bent te doen
Wees aardig voor anderen

Binnen de leefregels, welke versie van de vertaling je ook neemt, verwijst Mikao Usui sensei naar het hart/geest‐element dat in wezen ons Ware Zelf. Er wordt niets over bijvoorbeeld fysiek probleem, en anderen helpen gezegd.

Mikao Usui sensei stelt dat je allereerst jezelf moet behandelen om je van je boosheid en zorgen te verlossen, omdat deze obstakels verhinderen dat je anderen zou kunnen helpen. En wat betekent anderen helpen? Ze genezen op fysiek niveau? Als dat zo was, zou hij dit ook hebben vermeld in de leefregels. Nee, hij verwijst naar anderen helpen in de zin dat zij hun boosheid en zorgen loslaten, en zo hun Ware Zelf vinden. Met andere woorden: de leefregels verwijzen naar anshin ritsumei ‐ spirituele rust, of verlichting.

Shoufuku no hihoo, manbyo no reiyaku
Bovenstaande regel legt uit waarvoor de leefregels bedoeld zijn en op welk resultaat je kunt rekenen als je volgens deze regels leeft!

De betekenis van deze woorden zijn:
"De geheimzinnige kunst het geluk uit te nodigen, het spirituele medicijn voor alle ziektes."

Als je Reiki met hart en ziel beoefent, de leefregels naleeft en jezelf over geeft aan de wil van het universum dan word je vanzelf gelukkig. En dit gelukkig zijn stroomt vanuit je hart naar je omgeving. Op die manier maak je jezelf en anderen gelukkig. Volgens de opvatting van Usui Sensei zijn alle lichamelijke, geestelijke en door karma veroorzaakte ziektes met behulp van Reiki te genezen. Dat betekent niet per sé dat deze ziektes in dit leven op fysieke manier genezen, maar dat ze in dit leven hun zin en hun doel zullen hebben bereikt en daar‐ door niet meer nodig zijn bij de volgende incarnatie van de ziel.

De leefregels zijn dus aan de ene kant een weg om gelukkig te zijn en aan de andere kant een nauwkeurige landkaart van jouw spirituele ontwikkeling. Als je ze bekijkt, weet je altijd precies op welk punt je staat. Je weet waar‐ aan nog gewerkt moet worden en je ziet de manier waarop je jezelf ontwik‐ kelt. Als je op zoek bent naar een meester, kijk eerst deze kant op. Als hij leeG naar wat hij onderwijst, is hij in staat jou iets waardevols bij te brengen.

Bronnen:
Reiki de tweede graad, Eckart Warnecke
Dit is Reiki, Frank Arjava Petter
Reiki het ware verhaal, Don Beckett
Het hart van Reiki, Frans Stiene
Vereniging Reiki Cirkel

TOP